IT-governance in de praktijk

Rollen en besluitvorming binnen ResearchIT.

Claudia van Kruistum, product owner binnen het team Opslag van onderzoeksgegevens, geeft een inkijkje in het besluitvormingsproces binnen het domein ResearchIT.

Onderstaand schema laat zien hoe we, met als startpunt de strategie van de HvA en UvA, aan de hand van roadmaps, epics, features en user stories invulling geven aan de wens van de gebruiker. Ook zie je welke rollen we daarin onderscheiden. Claudia van Kruistum licht aan de hand van haar ervaring als product owner toe, hoe een aantal onderdelen binnen dit proces er in de praktijk van ResearchIT uitziet. Klik op de +jes voor Claudia’s verhaal.

Let op: deze pagina toont niet goed op een tablet of een smartphone. Bekijk de pagina op een computerbeeldscherm.

''ICT Services heeft een unieke cultuur. Onze omgeving, zoals de onderzoekers, maakt geen deel uit van die cultuur. We moeten realistisch zijn in wat we vragen aan onderzoekers en onze verwachtingen misschien wel bijstellen ten aanzien van de mate waarin zij deelnemen aan onze werkwijze en manier om tot dienstverlening te komen. Onderzoekers willen gewoon graag dat we dingen voor ze regelen. We moeten ze niet te veel vermoeien met al onze terminologieën. Transparantie is heel erg belangrijk. Uitleggen wat je aan het doen bent en waarom.''

De productteams binnen het domein ResearchIT realiseren ICT-voorzieningen voor onderzoekers van de HvA en UvA. ResearchIT bestaat uit drie productteams: Opslag van onderzoeksgegevens, Virtual research environment en Research management portal.